Vorige week was in Zwolle het eerste Gelukkigste Congres van Nederland. Als Geluksman had ik de eer om het te mogen organiseren samen met prachtige partners. Het was een feest: ruim tweehonderd mensen, een ruime locatie -met dank aan de provincie Overijssel-, een rijk programma en de hele dag door een intense vibe van mensen, die oprecht bezig zijn met hoe GelukWerkT.

when two minds meet today,
tomorrow never knows what’s on its way

Alles begint met een idee. Dit congres begon anderhalf jaar geleden op een terras in Deventer. Twee mannen, Rudie Jansman en ik, die de droom van het Gelukkigste Congres hardop uitspraken én omarmden. Het doet mij opnieuw beseffen hoe groot de kracht van creatie is, zeker als dromen elkaar ontmoeten. Terugkijkend zie ik drie D’s aan de basis van ons succes: Durven dromen, Durven uitspreken, Durven vertrouwen. We zijn gewoon gaan lopen met het einddoel voor ogen zonder dat we ons pad konden zien.

“Faith is taking the first step even when you don’t see the whole staircase”
Martin Luther King

power of trust

Dik een jaar werkten we toe naar de Grote Dag. Sindsdien is het tijd voor nagenieten van wat zo bijzonder was aan deze creatie met zoveel partijen. Het sleutelwoord: vertrouwen. Minimale afspraken, heldere focus, blijven geloven in het succes en volledig vertrouwen in elkaars kwaliteiten, intenties en talenten. We hebben elkaar zien groeien tot niveaus, die we vooraf niet hadden durven dromen, dankzij de kracht van vertrouwen.

“speed happens when people truly trust each other”
Edward Marshall

Great Workplace

Grappig dat we achteraf gezien met elkaar een ‘great place to work’ waren. Ik las vandaag, dat na jaren wereldwijd onderzoek rond wat een bedrijf tot Great Place to Work maakt, de conclusie is:
“A great place to work is one in which you trust the people you work for, have pride in what you do, and enjoy the people you work with.” — Robert Levering, Co-Founder, Great Place to Work.

Dit gelukscongres was mijn piekmoment van 2015. De dag zelf en het hele pad ernaartoe, ik zal dit mijn leven lang koesteren. Ik heb weer gevoeld hoe heerlijk het is om samen te bouwen in vertrouwen en krijg als geluksman deze gedachte:

dankbaarheid is de sleutel tot persoonlijk geluk
vertrouwen is de sleutel tot samen-geluk

Ik ga deze gedachte en hoe vertrouwen werkt verder onderzoeken. Vertrouw erop dat ik er een keer op terug kom.

Voor nu geef ik je twee vragen mee:
1. hoe staat het vandaag met jouw drie D’s van creatie: Durven dromen, Durven uitspreken en Durven omarmen?
2. hoe Great is jouw Place to Work? Do you trust the people you work for, have pride in what you do, and enjoy the people you work with?
Wat je ook antwoordt, geniet van alles wat goed is en versterk het. Onderzoek waar je snel winst kunt halen, en wees wijs: laat datgene wat niet te veranderen valt vooral met rust.

Ik gun je óók vandaag mooie momenten van geluk

om te genieten
en te delen.

chiel

een paar ’trustworthy’ inspiratiebronnen:

impressie van het gelukkigste congres http://www.gelukkigstecongres.nl/terugblik-congres-gelukwerkt/

Covey over ‘the speed of trust’: http://www.speedoftrust.com/How-The-Speed-of-Trust-works/book

Great Place to Work: http://www.greatplacetowork.com/our-trust-approach/what-is-a-great-workplace

Simon Sinek – “First why and then trust”: https://youtu.be/4VdO7LuoBzM