Herken jij dat gevoel? ’s Morgens uitgerust wakker worden, voordat de wekker gaat, lekker al je spieren uitrekken en uitgeslapen je werkdag in stappen? Hoe gelukkig kun je zijn? Ik ken dat gevoel heel goed en ik ken óók het andere gevoel: slechte nachtrust, gestoord worden door de wekker en mezelf uit bed slepen. Gelukkig slaap ik de laatste weken heel goed. Ik wil graag drie pijlers delen, waarop ik mijn pad naar beter slapen heb gebouwd: erkenning, mindshift en observatie.

kiezen voor geluk is kiezen voor slaap

Het start met de volle erkenning van het belang van slaap: het maakt een wereld van verschil, de uitgeslapen, vriendelijke en creërende Chiel versus de vermoeide, prikkelbare en ploeterende Chiel. Slaap heeft direct effect op optimisme. In een onderzoek moesten mensen woorden uit het hoofd leren, positieve, neutrale en negatieve. Vervolgens sliep de helft van de deelnemers normaal, de andere helft werd steeds gestoord. Resultaat: de slechte slapers herinnerden zich meer negatieve woorden, de goede slapers meer positieve. Conclusie: goede slaap maakt ons brein ‘wired for positivity’. Echter, een kwart van de volwassen Nederlanders slaapt gemiddeld minder dan 6 uur en geeft hun slaap een rapportcijfer 5,5, terwijl mensen die meer dan 6 uur slapen een 7.4 scoren. Geen wonder dat slaapgebrek onze samenleving zo’n vier miljard euro per jaar kost. Nachtrust is kostbaar.

mucho macho mistake

Stap twee is de mindshift. Het was jaren stoere gewoonte onder managers om aan de bar op te scheppen over hoe weinig slaap ze nodig hadden. Of, zoals Arianna Huffington het zegt: “Little sleep was considered a sign of virility.” Het blijkt meer grootspraak dan werkelijkheid. Gemiddeld maken toppers goede nachten. In oud denken staat productiviteit gelijk aan véél actie en is slaap verspilling van tijd. Maar als je goed kijkt, draait productiviteit om kwaliteit: handel met aandacht, doe het juiste en doe het in één keer goed. Dat is werk voor uitgeslapen geesten. Kijk vier minuten naar de TEDtalk ‘how to succeed? get more sleep!’ van Huffington, en je zult nooit meer op dezelfde manier naar een pochende weinig-slaap-manager kunnen luisteren.

“If you had gotten one more hour of sleep,
this dinner would have been a lot more interesting.”
Arianna Huffington

observeren is veranderen

Na erkenning en mindshift komt observatie. Observeren geeft verandering. Ik sprak zes weken geleden met mijn beste vriend Gerard over ons beider slaapkwaliteit. Sindsdien delen we elke ochtend onze slaapcijfers: rapportcijfer en slaaptijden. Wat geschiedde? Alleen al door het dagelijks bewust observeren, steeg de kwaliteit van onze slaap.

Ik eindig daarom met een vraag aan jou. Wil jij vier weken lang een nachtboek bijhouden, met elke ochtend een paar cijfers (rapportcijfer en slaaptijden) of iets uitgebreider met een formulier (zie onder)? Ik hoop dat je jezelf gelukkiger slaapt.

Ik gun je óók vandaag mooie momenten van geluk

om te genieten
en te delen.

chiel

 

het nachtboekformulier: http://www.cm.be/binaries/Slaapdagboek_tcm375-146444.pdf

Geniet van de TEDtalk van Arianna Huffington ‘How to succeed? Get more sleep!
https://www.ted.com/talks/arianna_huffington_how_to_succeed_get_more_sleep?language=en

meer over werknemers en slaaptekort: http://www.arboned.nl/nieuwscentrum/persberichten-en-publicaties/meer-werknemers-last-van-slaaptekort/

voor info en materialen: Nederlandse Vereniging van Slaap- en Waakonderzoek
http://www.nswo.nl/