sophia loren

 

Ik verwonder me vaak over mensen. Hoe wij denken. Een voorbeeld: als je ons Nederlanders vraagt hoe gelukkig we zijn, scoren we gemiddeld positief. Als je vervolgens de vraag stelt hoe het gaat met de Nederlanders, vindt de meerderheid dat het niet goed gaat met ons, steeds slechter zelfs. We zijn dus gelukkiger dan we denken.

enge buren en luie donders

Ik vind dat als geluksman interessant. Er zit humor in. Luister bijvoorbeeld twee minuten naar de voorzitter van de ‘Partij tegen Enge Buren’, die beweert dat er in Nederland te veel enge buren zijn.

koot en bie jpg

https://youtu.be/qsQumdu6JdY

Eenzelfde gesprek krijg je als het gaat om een basisinkomen voor iedereen. Tegenstanders beweren dat een gegarandeerd inkomen lui maakt. Als er geen financiële prikkel is, gaan mensen niet aan het werk. Maar vraag je wat ze zelf zouden doen als ze een vast basisinkomen kregen, dan zouden de meesten van alles gaan doen. De ‘anderen’ zijn kennelijk lui, maar ik ben actief en gemotiveerd. De praktijk wijst anders uit. In Canada en de VS kregen mensen geld van de overheid, zodat ze geen armoede meer kenden. Effect was dat er niet minder werd gewerkt. Integendeel. Mensen bleven actief en gingen extra opleidingen volgen. Blijkbaar hebben wij beelden over mensen, die niet overeenkomen met de werkelijkheid die uit de wetenschap blijkt.

ik vorm jou

Ik geloof erin dat wij onze medemens maken. Dat ze zullen worden wie we denken dat ze zijn. In het onderwijs is dit onderzocht. Als leerkrachten informatie kregen dat Pietje een slimmerik is en Klaas een zwakke leerling, dan scoort Pietje na een jaar hogere cijfers dan Klaas. Terwijl ze aan het begin van het jaar even slim en goed waren! We maken de wereld conform onze self-fulfilling prophecies. Jij wordt wie ik denk dat jij bent.

“What is behind your eyes holds more power than what is in front of them”
Gary Zukav

een mooimakende oefening

Hier ligt een belofte voor geluk. Denk de ander mooi en zij wordt mooi. Vertrouw erop dat iemand te vertrouwen is en hij blijkt betrouwbaar. Geloof in iemands talenten en zij zal bloeien. Onze blik, onze ogen, ons hart en onze verwachtingen zijn de scheppers van de toekomst. Met die kracht kunnen we onszelf, de ander en de wereld gelukkiger maken.
Wil je dat de komende week eenmaal daags oefenen, als je iemand ontmoet? Wil je dan bewust geloven in de best mogelijke versie van de ander? Ik voorspel je mooie verrassingen. Zeker als je dit elke ochtend óók doet als je in de spiegel kijkt.

Ik gun je óók vandaag mooie momenten van geluk

om te genieten
en te delen.

chiel

 

bronnen:

De Correspondent https://decorrespondent.nl/3694/Nieuw-onderzoek-toont-aan-van-een-uitkering-word-je-helemaal-niet-lui/113224487398-df1b7f32

The Guardian   http://www.theguardian.com/business/economics-blog/2014/dec/18/incomes-scheme-transforms-lives-poor