Ik ga je gelukkiger maken. Met een persoonlijke vraag. Graag je antwoord, voordat je verder leest. Wat was vandaag (of gisteren) iets, waar je je goed bij voelde? Welk moment was dat, en waarom gaf je dat een goed gevoel? 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 seconden, meer is niet nodig voor je antwoorden. Het effect? Meer geluk, minder stress.

Three Good Things

Wat je net deed is de kern van de oefening Three Good Things, een bewezen techniek uit de positieve psychologie, die snel depressieve klachten vermindert. Maar werkt dit ook op het werk? De Academy of Management publiceerde een onderzoek, waarin werknemers drie weken lang aan het eind van de werkdag vijf minuten namen om een paar positieve momenten op te schrijven: een complimentje, een lekker taartje, lachen met collega’s, een succes bij een klant, groot of klein, maakt niet uit. Het resultaat na drie weken was indrukwekkend: minder stressgevoel, minder hoofdpijn, betere slaap en ’s avonds makkelijker loskomen van het werk.

Driemaal Goed Nieuws

Goed nieuws één: keer op keer vertelt onderzoek hetzelfde, positieve mensen, teams en organisaties zijn creatiever, productiever en veerkrachtiger. Het tweede goede nieuws: geluk is eenvoudig te trainen en neemt nog geen 5 minuten per dag. Goed nieuws drie: het leven wordt leuker. Een manager vertelde mij vier weken na mijn workshop, dat hij de Three Good Things was gaan doen met zijn zoontje voor het slapen gaan. Het manneke viel met een brede glimlach in slaap. Als hij het een keer vergat, kwam er direct een verontwaardigd: “hee pap, eerst nog de drie leuke dingen!”

“in het juiste licht is alles bijzonder”

Drie Keuzes voor minder Stress

Overal en elke dag gebeuren veel goede dingen. Daar kun je gelukkiger en stress-armer van worden, als:
1. je het positieve ziet (‘focus’)
2. je er aandacht voor hebt (‘savoring’, even erbij stilstaan)
3. je er een dagelijkse gewoonte van maakt (discipline).
Voor dat laatste tip ik je om een vast moment van de dag te kiezen. Aanraders zijn op weg naar huis (radio en telefoon uit), tijdens het tandenpoetsen, of het moment dat je je ogen sluit om te gaan slapen (mijn favoriet, ik slaap in met een glimlach). Noteren helpt, en delen met iemand verdubbelt het effect. Er zijn mooie boekjes en fraaie apps die je daarbij helpen. Wacht daar niet op, je kunt nú beginnen:

Wat was vandaag (of gisteren) iets, waar je je goed bij voelde?
Welk moment was dat, en waarom gaf je dat een goed gevoel?

Ik gun je óók vandaag mooie momenten van geluk

om te genieten
en te delen.

chiel

Meer info?

Het onderzoek in Academy of Management:
Building Positive Resources: Effects of Positive Events and Positive Reflection on Work Stress and Health
Joyce E. Bono1, Theresa M. Glomb2, Winny Shen3, Eugene Kim4 and Amanda J. Koch5
http://amj.aom.org/content/56/6/1601.abstract

Een TEDtalk van één van de auteurs:
Let’s make work better | Theresa Glomb