Ik lunch met Désirée, vriendin en schrijfster. Ze straalt. Na een diep dal in haar leven voelt ze zich gelukkiger dan ooit tevoren. Ze is afgevallen en opgewekt. Ik vraag haar naar de sleutel. “Het nieuwsdieet”, zegt ze.

geluk = minder nieuws

“Vroeger volgde ik al het nieuws, de hele dag door via krant, radio, TV en internet”, vertelt Désirée, “je moet op de hoogte blijven, met dat idee ben ik opgevoed. Door mijn werk als marketing- en communicatiemanager voelde ik me extra verplicht. Tot ik op een dag zat te kijken naar de oorlogsbeelden in Syrië en ik niet kon stoppen met huilen. Waarom zit ik hier in Holland elke dag te kijken naar beelden van ellende, waar ik niets aan kan veranderen? Ik ben in een paar maanden afgekickt en nu leef ik op een gezond nieuwsdieet. Ik kan je zeggen, ik voel me kilo’s lichter.” Ze overhandigt me haar recept en ik mag het straks doorgeven.

nieuws = niet normaal

Ik ga als geluksman geen klaagzang houden, er is niks mis met nieuws. Mijn fascinatie is: hoe kun je het inzetten vóór geluk. Eén besef dat mij direct oplucht: nieuws is nieuws omdat het niet normaal is, anders was het geen nieuws. Huftergedrag in het nieuws? Dan is fatsoen dus normaal. Voetbalrellen? Dan genieten honderdduizenden mensen probleemloos van hun sport. Vliegtuig neergestort? Vliegtuigen vliegen dus veilig, wat heerlijk. Risico van herhalend negatief nieuws is, dat je door die herhaling gaat denken dat de wereld echt negatief is. Mijn tip: voordat je je gemoed laat bezwaren, cheer up, tover een glimlach, en besef: wat mooi dat negatieve nieuws, het vertelt me hoe de wereld níét is.

nieuws = suiker

“News is to the mind, what sugar is to the body”, las ik in The Guardian. Een fraaie vergelijking: suiker is snel verteerbaar, smaakt naar meer, geeft kortstondig een energiekick, maar ondermijnt op termijn de gezondheid. The Guardian biedt een indrukwekkende opsomming van de risico’s van nieuwsconsumptie. Twee belangrijke: slecht nieuws activeert ons stress-systeem en de combinatie van negatief nieuws met de machteloosheid om er iets aan te veranderen, leidt tot ‘learned helplessness’, een directe ondermijner van ons immuunsysteem en optimisme. We hebben veel geleerd over gezonde voeding voor ons lichaam. Nu gaan we leren wat gezonde voeding is voor onze geest! “You are responsible about your money and your health—why give away your mind?” besluit The Guardian.

 

doris day

“Hee!
Er zit een knop op je tv
Die helpt je zo uit de puree
Druk ‘em in en ga maar mee
De bloemen buiten zetten!”

Doe Maar

Mijn persoonlijke nieuwsgelukstip: wees zelf een bron van goed nieuws. Deel de leuke dingen van de dag. En, zoals beloofd, hierbij het nieuwsdieetrecept van Désirée:
1. consumeer met mate
2. neem wat voedt (positiviteit, diepgang en hoop), mijd wat schaadt (sensatie en cynisme)
3. goed kauwen! (niet koppensnellen en geen soundbites, maar achtergrond en verdieping).

Ik gun je óók vandaag mooie momenten van geluk

om te genieten
en te delen.

chiel

voor meer verdieping:

over Désirée: www.driesenaar.nl

het artikel in The guardian
http://www.theguardian.com/media/2013/apr/12/news-is-bad-rolf-dobelli

http://www.theoptimist.nl/daily/, mijn dagelijks vitamine P(ositiviteit)

Doris Day van Doe Maar:
tekst: http://www.lyricsmode.com/lyrics/d/doe_maar/doris_day.html
lied: https://youtu.be/4nIOOiGDNFE